
Başarmasına İzin Verin
Çoğunuzun yerine yapmaktansa, birlikte yapmayı tercih etmek, çocuğunuzun gelişimini desteklemek için önemlidir.
Çocuğun yapmak istediği bir şeyde zorlanmasına izin vermeden onun yerine çözüm bulmak, çocuğun kendine olan inancını olumsuz etkileyebilir. Ebeveynler haklı olarak çocuklarının hiç zorlanmasını, zor duygularda kalmasını istemiyorlar ancak bunun mümkün olmadığını bildiğimiz gibi çocuğun ihtiyacı da bu yönde değil. Yürümeye yeni başlayan bir çocuk için ufak bir eşikten geçmeyi başarmak onun hayatında büyük bir adım. Onu alıp eşikten geçirdiğinizde “başarabilirim” inancını da alıp eşikten geçirmiş olabiliyorsunuz ya da çocuk başka bir şeyi kendi başına yapmak isterken zorlanıyorsa izleyip, yardım istediğinde destek olmak önemli. Yardım istediğinde sizin orada olduğunuzu bilmesi güvende hissettirecektir. Çocuğunuz yardım istemeden yapılan her yardım onun kendine olan güvenini etkileyebilir.
Sizin her daim yanında olduğunuzu bilmesi onun yerine yapmaktan geçmiyor. İhtiyacı “bunu denerken sana zarar gelmesine izin vermeyeceğim, eğer canın yanarsa ben yanındayım”ı hissedebilmesi.
Olumsuz deneyimler yaşadığında, “ya bu durum kalıcı bir deneyime dönüşürse” diye bir kaygı oluşuyor. Olumsuz deneyimlerin yaşanmasını engelleyemediğimiz durumlar oluşabilir ancak görülmemesi, geçiştirilmesi daha büyük tehdit oluşturabilir.
Yaşadığı stresleri ortadan kaldırmaya odaklanabiliyoruz çoğu zaman. Oysaki stresi ortadan kaldırmak yerine bir denge bulabilmek önemli.
Stresi küçük küçük deneyimlerken ebeveyniyle olan güven ilişkisi de stresle baş edebilmesine olumlu olarak yansıyor.
Çocukların zor durumlarla baş edebilme becerisi için yapılabilecek en iyi kaynak ebeveynleriyle kurdukları ilişkidir.
Çocuklar deneyimleyerek öğrenir. Öğrenmeleri için bir şeyleri kendileri yapmaya ihtiyaç duyarlar. Zorlandığı durumlarda yardım etmeyi teklif etmek, onun yerine yapmaktan daya iyi bir destek olacaktır.
Çocuğunuz yetişkin olduğunda, hangi becerileri nasıl öğrenmiş olmasını istersiniz?
Psikolog Hilal Kalkan