mail
facebook
instagram
twitter

Oyun Çocuğun Ruhunda Olanın Özgür İfadesidir

Paylaş

Oyun oynamak, çocuğun gelişiminin en önemli parçalarından biridir. Amerikan Pediatri Akademisi tarafından hazırlanan klinik bir rapora göre, oyun oynamanın; çocukların bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal iyi oluşuna katkıda bulunduğu belirtilmiştir. Çocuklar, oyun yoluyla duygularını ifade eder, sorular sorar, çevresi ile ilişki kurar ve sosyal becerilerini geliştirir. Başkalarıyla iyi iletişim kurabilmeyi, paylaşmayı, sırasını beklemeyi, kurallara uymayı ve başka pek çok sosyal etkileşim yollarını öğrenirler. Ayrıca oyun oynamak, çocukların çevrelerinde olup bitenler hakkındaki duygularıyla ilgili bilinçli ya da bilinçsiz şekilde deneyimlerini ifade etmelerini sağlar.

Gelin oyun oynamanın çocuğunuzun gelişimine sağlayacağı yararlara bir de yakından bakalım:

 

Bilişsel Gelişim İçin Önemlidir

Oyun oynayarak beyinlerinde birçok nöron bağlantısını güçlendirmiş oluyorlar. Bu sayede sebep-sonuç ilişkisi kurma ve problem çözme becerileri gelişir.

 

Duygusal Gelişim İçin Önemlidir

Oyun oynarken kendi duygularını ve başkalarının duygularını keşfetme imkanına sahipler. Oyun esnasında duygularını yönetme becerisi de gelişmektedir.

 

Sosyal Gelişim İçin Önemlidir

Başkalarıyla oyun oynarken, iş birliği yapmayı, iletişim kurmayı, kurallara uymayı ve paylaşmayı öğrenir. Başkalarının duygularını dikkate alma ve empati kurma davranışlarını geliştirir.

 

Dil Gelişimi İçin Önemlidir

Oyun yoluyla iletişimin yapısını öğrenirler. Hikâye ve masallar aracılığıyla kelime hiç duymadıkları kelimeler ve deyimlerle karşılaşabilirler. Bu sayede kelime hazneleri gelişir. Oyun oynarken sosyalleşme fırsatı bulan çocukların, konuşma becerisi gelişir ve kendini nasıl ifade edeceğini öğrenir.

Çocuk oyunları, hayatın bir çekirdeğidir. Bütün insanlar orada gelişir, büyür ve oluşur. İnsanın en güzel ve en olumlu yetenekleri orada yükselir. Ebeveynlere, bakım verenlere ve eğitimcilere düşen görev çocukları oyun oynamaya teşvik etmek ve onlara bunun için bir ortam yaratarak fırsatlar sağlamaktır.

 

Kaynakça

Sarıkaya, B. (2023, Temmuz, 28). Oyun Oynamanın Çocuklara Kazandırdığı 20 Altın İlke. Öğrenme Yoldaşı. Oyun Oynamanın Çocuklara Kazandırdığı 20 Altın İlke | Öğrenme Yoldaşı (ogrenmeyoldasi.com)

Kylie Rymanowicz (2015, December, 8). The Power of Play. Michigan State University Extension. The power of play – Part 5: Adult roles in child’s play – MSU Extension

Stevanne Auerbach Çocuk Yetiştirmede Oyunun Önemi, Çevirmen; Maide Meltem Açan (2008). Yakamoz Yayıncılık.

 

 

Uzman Psikolog Dilan Çetinkaya

Paylaş
Yorum Yok

Yorum Bırak

Yorum
Ad
E-posta
Website